ÖZGE ERSU LEFKOŞA ARŞİVDEN İPEK KOZALARI SERGİSİ’Nİ SESLENDİRDİ

0 • 8 Kasım 2011 • HABERLER, Seslendirme • 1.883 GÖRÜNTÜLEME

Özge Ersu Lefkoşa’da Açılan ‘Arşivden İpek Kozaları Sergisi’nin Seslendirme ve Müzikal Altyapısını Hazırladı

Özge Ersu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Bayramı Haftası kutlamaları çerçevesinde sanatçı Yeşim Örek’in Ledra Art Galeri’de açacağı ‘Arşivden İpek Kozaları’ sergisinin metin seslendirmesini ve müzikal altyapısını hazırladı.

Ntv Radyo Laterna programını hazırlayıp sunan Profesyonel Turist Rehberi ve Turizm Yazarı Özge Ersu ‘Arşivden İpek Kozaları’nın sergilendiği salonlarda yayınlanacak olan kendine özgü sunumu ile seslendirdiği konu metinlerini ve Bahçeşehir Üniversitesi Yabancı Diller Okulu Bölüm Başkanı Elif Canan Onat tarafından yazılan şiirin kayıtlarını evindeki özel ses stüdyosunda gerçekleştirip montajladı. Sunumunun altına yerleştirdiği müzikal altyapıda ise tahta nefesli sazların oluşturduğu dramatik tonlardaki melodik öğeleri ağır basan ve hüzüne vurgu yapan Progressive Kuzey Cazı’nın en ünlü temsilcilerinden John Surman, Eberhard Weber ve Jan Garbarek’in eserleri ile çalıştı.

‘Overture’ adını verdiği ilk çalışmada Özge Ersu, İngiliz sanatçı John Surman’ın 1994 yılında çıkardığı, soprano saksafon, bariton saksafon, alto klarnet, bas klarnet ve klavyeli çalgıları seslendirdiği ‘A Biography Of The Rev. Absalom Dawe’ albümünde üçüncü sırada olan ‘A Monastic Calling’ adlı eserin üzerine sergi açılışı için hazırlanan metni seslendirdi.

‘Requiem’ adlı ikinci çalışmasında ise Elif Canan Onat’ın 1998 yılında yayınladığı ‘Barışı İstemek’ şiirini, Eberhard Weber, Jan Garbarek, Ralf Hubner, Manfred Hoffbauer ve Martin Künstner’in 1984 yılında seslendirdiği ‘Chrorus’ albümündeki üçüncü ve dördüncü eser çerçevesinde kuran Özge Ersu, zamanlamalarında özellikle korno ve obua altyapısı üzerine gelen soprano ve tenor saksafonların güçlü özelliklerini kullanıyor.

Küratörlüğünü Kıbrıs doğumlu Bahçeşehir Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doçent Doktor Fatoş Adiloğlu’nun yaptığı sergide, babası Osman Örek’in Dışişleri, Savunma Bakanlığı ve sonrasında Başbakanlık yaptığı dönemde gerçekleşen 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın öncesini, savaşı ve sonrasını yaşayan, Cumhuriyet’in sancılı ve zorlu yolculuğuna tanık olmuş Kıbrıslı Türk çocuklarından biri olan Yeşim Örek’in, belgelerdeki somut gerçekler ile sonrasındaki yaşamı, ipeği işleyerek ilişkilendirme çabası, arşiv fotoğrafları, kolaj ve takı tasarımlarından oluşan bir sunumla anlatılıyor.

15 Kasım 2011 tarihinde saat 14:00’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu Hanımefendi himayelerinde gerçekleşecek açılış kokteyli ile başlayacak sergi 17 Kasım 2011 tarihine kadar açık kalacak.

(Sergide kullanılan sunumları dinlemek için tıklayınız)

01. Overture, Özge Ersu (05’49)
Arşivden İpek Kozaları – Yeşim Örek
© 1994 | John Surman, A Biography Of The Rev. Absalom Dawe

[audio:http://files.ersu.net/indir/belgesel/sergi/kktc/arsivdenipekkozalari/overture.mp3|titles= 01. Overture]

02. Requiem, Özge Ersu (03’41)
Arşivden İpek Kozaları – Yeşim Örek
© 1984 | Eberhard Weber, Jan Garbarek, Ralf Hubner, Manfred Hoffbauer, Martin Künstner, Chorus Part 3,4

[audio:http://files.ersu.net/indir/belgesel/sergi/kktc/arsivdenipekkozalari/requiem.mp3|titles= 02. Requiem]

2 Yorum

  • yeşim örek 9 Kasım 2011 - 09:13 Reply

    Sevgili Özge,

    Engin müzik bilgin, eşsiz seslendirmenle bu özel sergiye kattığın anlam büyüktür…Katkılarından dolayı bir kez daha sonsuz teşekkürlerimi iletmek isterim..

    Yeşim Örek Gümüşdağ.

    • ozgeersu 9 Kasım 2011 - 17:27 Reply

      Yeşim Hanım,

      Sergi ve emek sizin. Şehitlerimizin ve kayıplarımızın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için verdikleri bedel karşısında benim yaptığım çok küçük bir katkı…

    YORUM YAP

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.