Dr. Cüneyt Kalpakoğlu İle Türk Radyo Tarihi Üzerine Kısaca

0 • 23 Şubat 2014 • Konuk Yazarlar, LATERADIO İÇERİĞİ • 2.552 GÖRÜNTÜLEME

KONUK YAZARLAR
Dr. Cüneyt Kalpakoğlu

M.A.N.Y.A.K. – ‘Müziği Akıcı Nefis Yenilikçi Abartmadan Keyifle’ Dinlemek Üzerine (*)

Sevgili ‘Lateradio’ Dostlarım,

1960’lı yıllarda ben ilkokulda idim. O günlerde ülkemizde radyolarda FM yayınları yoktu. Televizyon çok sonraları başlayacaktı. Hatırladığım kadarı ile FM bandlı alıcı kullanması ‘her nedense’ güvenlik gerekçesiyle yasaktı. Bu sebeple ülkemizde çok uzun süre basit el telsizlerinin kullanımına bile izin verilmemiştir. Radyolarda sadece ‘Uzun, Orta ve Kısa Dalga’ bandları olan alıcılar bulunurdu. 1968 yazında ortaokulu bitirdiğim gün rahmetli babam bana mezuniyet hediyesi olarak FM bandlı bir transistörlü radyo hediye ettiğinde sevincimden gece radyo baş ucumda, kulakılığı kulağımda ve radyo açık uykuya kaldığım anımlarımdadır…

120 Kw. gücünde Uzun Dalga’dan yayın yapan 1648 m. 182 kHz. Ankara Radyosu, 150 Kw. gücünde Orta Dalga’dan yayın yapan 428 m. 701 kHz. İstanbul Radyosu ve 2 Kw. gücünde yine Orta Dalga’dan yayın yapan 290,4 m. 1033 kHz. İzmir radyoları hatırlayanlarca akıllardadır.

Ankara ve İstanbul radyoları bölgesel, İzmir Radyosu il sınırları içinde dinlenebilirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi Radyosu ve Ankara’da kısa dalgadan yayın yapan yayın yapan 47,3 m. 6340 kHz. Polis Radyosu, 43.2 m 6950 kHz.’den yayın yapan ‘Meteoroloji’nin Sesi Radyosu’ ve 41m. 7320 kHz. Mamak Muhabere Okulu radyoları vardı ve bunlar teknik olarak stereo yayın yapamazlardı.

İstanbul radyosunun ayrıca ‘İstanbul İl Radyosu’ adlı bir yayını vardı ki ben sürekli onu dinlerdim. Özellikle Duayen D.J. Engin Arman’ın programını kaçırmazdım. O radyoya emek verenleri sevgi ile selamlıyorum. Sezen Cumhur Önal, Engin Arman, Aykut Sporel, Fecri Ebcioğlu (adını anımsayamaklarımdan özür dilerim) sayesinde ülkemizde radyodan gerek Hafif Batı Müziği sevenlerine ulaştı gerekse de Türkçe Sözlü Hafif Müziğin temelleri de o zamanlarda atıldı.

Her zaman onurla ifade ettiğim üzere Ntv Radyo’daki ‘Laterna’ programı ile başlayan ‘Anılar, Bilgiler ve İzlenimler‘ eşliğindeki özgün sunusuyla, derin bilgi birikimi ve sınırsız gönül zenginliğini bizlere sevgiyle aktarmasındaki özeniyle, daha önce de yazdığım gibi ‘Dünü hatırlayan, Bugünü Yaşayan, Yarınlara Örnek Olan’ tavrıyla ‘Lateradio’ya bizi tiryaki yapan dostum, kardeşim Özge Ersu’ya sevgiler ve milyonlarca teşekkürler. İyi ki varsın Özge’ciğim.

Sevgilerimle,
Dr.Cüneyt KALPAKOĞLU

(*) Özge Ersu’nun Lateradio canlı yayınlarında zaman zaman kullandığı ‘Manyak Şarkılar’ söylemi

YORUM YOK

YORUM YAP

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.