Çekirdek Sanat Evi
Seksenli Yılların Sonları · Bohem Laterna Zamanlarımız
Değerli Müziksever Dostlarım,
Bu ülkeden, o güzel bohem ve underground yaşamlarımızdan, Laterna dönemlerimizden, eski güzel yıllarımızdan bir ‘Çekirdek Sanat Evi’ rüzgârı esip geçmişti biliyorsunuz. O darlığımızda, parasızlığımızda dolmuş ücretini bile zorlukla denkleştirip Çatalçeşme’ye atardık kapağı bazı akşamlar.
Diş doktoru Fikret Kızılok’un, Bülent Ortaçgil ile tanıştıktan sonra bir konser evine çevirmeye, evirmeye çalıştığı bir yerdi burası. Önceleri pek bilinmezdi, basında küçük haberlerle yer alınca tanınmaya başlamıştı.
Kimler çalmamıştı ki orada? Elbette Fikret Kızılok, Bülent Ortaçgil ve Erkan Oğur… Biraz daha düşününce aklıma Jak Esim, İlkin Deniz, Engin Noyan, Maria Rita Epik gibi isimler geliyor. Gruplardan da Gündoğarken, Yeni Türkü ve Ezginin Günlüğü… Aslında bir müzik tarihçisi kimliğimle baktığımda, sözlerini kendi yazan, daha çok kendi bestelerini yapan sanatçılara gönül vermiştik aslında. Müzik terimleri ile konuşursak ‘Singer – Songwriter’lara… Yine bir sohbette Erkan Oğur’un o dönemde bu konserlerin kayıtlarının yapıldığından haberi olmadığı ve çaktırmadan bu duruma biraz bozulduğu da gelmişti kulağıma. Neyse. Günümüze gelelim artık.
Enters Robert ‘One-Man’ Johnson. Buyursun sahneye.
Geleneksel Blues’un primitif zamanlarına gönderme yapan ismine, adeta tüm el ve ayaklarını kullanarak değişik vurmalı çalgı ve düzeneklerle eşlik etmesi nedeni ile eklediği, tek başına bizlere sahnede adeta bir orkestra dinlettiğinden ötürü ‘One-Man’ takma adı ile bu beyaz Blues sanatçısı da buradaki küçük sahnenin tozunu yutanlardan. ‘Blue-eyed Blues’ diyebilirim aslında, bu müzik türünü sadece siyahi sanatçılarla örtüştürmeye çalışanlar için.
Müzisyen olmasının yanısıra öğretmendi. Son olarak kendisi ile on yıllar önce Shanghai’da görev yaparken haberleşmiştik. Ben bir kaç kere Shanghai’a gittiğimde aradı isem de, buluşamamıştık. Daha sonra da doğduğu, doyduğu yerlere, Wisconsin’e, Iowa City’ye dönmüştü zaten. Ama eserlerinin yer aldığı bir çalışmayı göndermiş olması çok büyük bir nezaketti.
Türkiye’de geçirdiği zamanlarda başta Erkan Oğur olmak üzere bir çok değerli sanatçımız ile çalışmıştı. O sıralarda verdiği konserlerde bizlere Erkan Oğur’un Purple Mountains · Mor Dağlar ve Two Birds · İki Keklik şarkılarını yeniden düzenleyerek sunmasının yanısıra Ancient Aegean ve Istanbul Grey gibi özgün bestelerini de armağan etmişti.
Sanatçı bu aralarda Meat Market, Qdogs, Lincoln Wine Bar ve Motley Cow Bistro gibi yerlerde küçük butik konserler veriyor, bir kaç eyaleti içine alan canlı programlar düzenliyor.
Gelelim ‘Robert ‘One-Man Johnson’ın tanıtmak istediğim çalışmasına… Dinleteceğim kayıtlar bana armağan ettiği orijinal Audio Cd üzerinden aldığım en yüksek 320 Kbps Stereo kayıtlar. Tüm şarkıları seslendiren, gitar, ağız armonikası, ayak piyanosu ve zilleri çalan Robert Johnson’a bu albümde tarak boyunlu, perdesiz ve yaylı gitarlarda Erkan Oğur, yine vokal, geleneksel ve ‘kayıp eşya’ (!) vurmalı çalgılarda Tiit Raid, kemanda ise Fiddlehead Music’ten alınan özel izin ile Randy Sabien eşlik ediyor.
Ayak piyanosu demişken… kendi icadı sayılmasa da, daha özel bir tasarımla pedallar serisine yerleştirdiği tellerden oluşan özel bir enstrüman ortaya çıkarttı Johnson. Bu arada, herkes düzenekte piyano teli kullandığını düşünür ama kendisi gitar tellerini germiştir mekanizmasına.
Ses mühendisliğini Gordon Bischoff’un, son düzenleme ve baskı hazırlıklarını Cedar Rapids Schoolhouse Studios’tan John Reasonar’ın yaptığı, prova yapılmadan, emprovize kaydedilen bu şarkılardan oluşan konserin kaydının daha sonra 29 Eylül 1989’da Larry Glenn tarafından Wisconsin Eau Claire’deki The Bread Line stüdyolarında dijital ortama aktarıldığı notunu da eklemek isterim.
Tasarımını Color Bar Prepress’ten John Phillips’in gerçekleştirdiği kapakta yer alan boyama tablo ise Brady ve Sarah Foust’un arşivinden alınma Tiit Raid’in ‘On Nisan’ adlı çalışması. Unutmadan, 1981 yılında Housedog Music / BMI lisanslarına tescilli eserlerden Purple Mountains · Mor Dağlar ve Two Birds · İki Keklik şarkılarının telifleri Erkan Oğur’a, geri kalanı da Robert ‘One-Man’ Johnson’a ait.
Ben müzik tarihçisi kimliğimle görevimi yerine getirdim. Sıra sizde şimdi. Bakalım bu çok ender bulunan eserleri sizler de sevecek misiniz?
Robert ‘One Man’ Johnson · Night Rider
Robert ‘One Man’ Johnson · Crazy With The Blues
Robert One Man Johnson · Poison Love
Robert One Man Johnson & Erkan Oğur · Purple Mountains · Mor Dağlar

Robert One Man Johnson · Streamlined Baby

Robert One Man Johnson & Erkan Oğur · Two Birds · İki Keklik

Robert One Man Johnson · Ancient Aegean

Robert One Man Johnson · When

Robert One Man Johnson · Istanbul Grey

Robert One Man Johnson · Dancing Through Life

Robert One Man Johnson · Freeway Madness
YORUM YOK