HOW TO PRONOUNCE ÖZGE ERSU
NASIL SÖYLENİR

10.512 • 5 Aralık 2020 • HABERLER • 13.682 GÖRÜNTÜLEME

HOW TO PRONOUNCE · ÖZGE ERSU · NASIL SÖYLENİR?

04 Aralık 2020 · İstanbul

‘Ooğzge’ Değil ·  ‘Uske’ Değil · ‘Uzge’ veya ‘Üğzge’ Değil · ‘Ozj Hiç Değil’
Just Call Me ‘Özge’ · Özge is not Constantinopolis

NEDEN BU VİDEO?

Turizme başladığım seksenli yılların başında yabancıların çoğunun ismimi doğru söylemediklerini fark etmiş, yine yabancı birisinin

 “Biz sana Oscar diyelim

buluşu ile bir sene kadar mutlu ve mes’ut “You may call me Oscar, if you will” sloganım ile yaşamıştım. Taa ki kalender ve yaşlı bir West Coaster Amerikalı, bir gezi sonunda beni kenara çekip nazikçe,

– “Özge, biz Amerika’da köpeklerimize sıklıkla ‘Oscar’ ismini de veririz. Neden kendinin böyle çağrılmasını istiyorsun? Bize adının doğrusunu öğretsene, herkes seni gerçek adınla tanısın ve hatırlasın!”

demişti. Çok mahçup olmuş ve hak vermiştim, sonrasında da bir daha ‘Oscar’ı ağzıma almadım zaten.

Kırk yıla yaklaşan bir süreç boyunca da gerek özel yaşamımda, gerekse turizm sektöründe, kendisi bana batılı bir isim söylemeye çalışsa da, o uzak coğrafyalardaki birinin gerçek adını ısrarla öğrenmeye çalışıp, defalarca tekrar ettirip tekrar ederek, sonunda doğrusunu söyler hale geldim, gelirim.

Youtube üzerinde ‘How To Pronounce’ diye bir arama yapıp, başta ‘Özge’ olmak üzere diğer zor söylenen isimler üzerine bir arama yapın, göreceksiniz ki ya Artificial Voiceover ya da yabancılar Türkçe isimlerimizin çoğu yanlış seslendiriyor.

O nedenle bu videoyu yapmak istedim. Bu arada, Ntv Radyo’da yıllarca yaptığım müzikal belgeselim Laterna’nın yayın yönetmeni, o sıradaki ve sonrasındaki profesyonel radyoculuk yaşamımdaki tüm erkek sesi anonslarımın sahibi, güzel insan, harika ses, sanatçı Selami Bilgiç’e de bir kez daha huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. (Youtube · @SelamiBilgicVEVO)

Her neyse, gezilerimde bile, örneğin Hintli şöförün adı ‘Devvit’ ise, konuklarımın “Yahu biz ona ‘Davut’ diyelim, ona da, bize de kolay olur” benzeri kaçışlarını hep engelledim, o kişinin adının başka bir rahat seslenişle anılması kendisine bile sempatik gelse de, her zaman “Kendi ismi daha kolay, üstelik öyle öğrenmemiz gerek, bu ona saygımızı gösterir” diyerek ısrarcı oldum, oluyorum.

Buradan hareketle, ne zaman Uzakdoğu’ya, özellikle Tayland’a, Çin’e, Hindistan’a vb. gitsem, turizmde çalışan yerlilerin büyük çoğunluğunun kendilerine batılı isim koyduklarına, kendilerinin öyle çağırmasını istediklerine, hatta yakalarına, ses benzerliği bile olmayan bu Batılı isimleri koyduklarına tanık oluyorum.

Yahu arkadaş! Sen çekik gözünle Chintara Sukapatana’sın, Jennifer değil. Çinli kardeşim, sen Christopher değil, Feng Xiaogang’sın. Peki ya sen Hindu evlâdım, anan baban sana Soumitra Chatterjee demişken, sen niye bizi Sebastian’a sürüklüyorsun?

Baktım olacak gibi değil, çektim dünya nüfusunun yarısını önüme, kaşlarımı çatarak payladım hepsini:

– “Eyyyyy Millet! Neden kendinin böyle çağrılmasını istiyorsun? Bize adının doğrusunu öğretsene, şahsım ve herkes seni gerçek adınla tanısın ve hatırlasın!”

·  ·  · 

Here is the correct and the only way to pronounce my name and surname. Due to specific Turkish letters and the way they are articulated, it may sometimes get complicated.

Sincere thanks for your kind attention and effort.
Özge Ersu

Comment Prononcer?
Come Si Pronuncia?
Cómo Pronunciar?
Como Se Pronuncia?
Kak proiznositsya?
как произносится
Kayf tuntiq?
كيف تنطق
Hatsuon no shikata?
発音の仕方
Wiṭhī kār xxks̄eīyng?
วิธีการออกเสียง

Recording Credits · Selami Bilgiç
Youtube · @SelamiBilgicVEVO

YORUM YOK

YORUM YAP

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.