MANİFESTÖ·ZGE
KRİZ SONRASI YENİ DÖNEM

9.512 • 13 Nisan 2020 • HABERLER • 12.973 GÖRÜNTÜLEME

MANİFESTÖ·ZGE
“KRİZ SONRASI TURİZM ENDÜSTRİSİNDE EKTİĞİNİ BİÇME DÖNEMİ”

Özge Ersu · 13 Nisan 2020 · İstanbul

Değerli Turizmci Dostlarım, Meslektaşlarım, Gezginler ve Sevgili Öğrencilerimiz,

Birkaç haftadır, değişik kanallardan bana ulaşarak, turizm sektörüne ilişkin öngörülerimi sormaktasınız. Ben de otuz beş seneyi geçen turizm yaşamımdaki deneyimim çerçevesinde bugün genel bir değerlendirme yapmak istedim. Kişisel görüşümdür.

ÖNSÖZ · PROLOGUE
Aslında yıllardır söylediğim, bir bölümünü de uygulamaya özen gösterdiğim, amaçladığıma yakın bir noktaya da getirdiğime inandığım konular, düşündüğümüzden daha hızlı ve beklenmedik bir biçimde karşımıza çıktı. Doğal olarak büyük krizlerde önce lüksten vaz geçilir, bu anlamda en büyük lüks ve en önceliksiz alan da elbette turizmdir.

KAZANANLAR VE KAYBEDENLER · HEROES TO ZEROES
Sadece rehberlikte değil, tüm turizm sektöründe, yakın geçmişte işinin kalitesini (niteliksel/qualitative) artırmak, dijital ve sosyal dönüşümü yakalamak yerine, ne yazık ki kısa vadeli oportünist kârlılıklar adına sadece sayıları maksimize ederek nicelik (quantitative) üzerine çalışmayı seçmiş olan kişisel ve kurumsal oluşumlar, kendi alanlarındaki ‘bir gün elbette gelecek olan gelecek’ adına özveri, yatırım, harcama, planlama ve ek çalışmaları (to walk the extra mile) kriz öncesi süreçte yapmaya tenezzül etmediklerinden ya da yapamadıklarından, kriz sonrasındaki yarışta başlama çizgisinde değil, diğer rakiplerine oranla bu çizgi ve zamanın (çok) gerisinde kalmış olacaklar.

YENİ DÜZEN
Kuralları yeniden yazılacak olan bu acımasız çekişmede, zaten önceden hakkını vererek markasını oluşturmuş, iş geçmişi başarılı, temiz ve kanıtlanmış deneyimi, birikimi olan, kriz dönemini atlatabilmiş olanlar, yaşadığımız zorlu dönemin hemen sonrasında öne çıkarak, önde olarak avantajlı duruma geçecek. Yeni dönemin koşullarına göre aşırı akıllı bir planlama yapmadan sıfırdan sektöre girmek isteyenlerin ise şansı olamayacak. Artık tüm yaldızlar, ünvanlar kazınacak ve içinin boş olduğu, sadece paket ve sunumdan, kuru ambalajdan oluştuğu anlaşılan her söylem, her kişi, her kurum ya da oluşum, tarihe gömülecek.

SEKTÖRLER
Taşımacılık ve konaklama konularında, bu konunun gerçek uzmanlarını dinlemek daha doğru. Ama bir özet çıkartmam gerekirse, ekonomik olarak doğru ölçeklendirilememiş, kitle turizmi yapan kurumların, plansız genişlemiş dev konaklama zincirlerinin, aşırı büyümüş ve işleyişi ağırlaşmış çok büyük seyahat acentelerinin bu süreç sonrası yok olmalarına tanık olabiliriz. Büyük belirsizlikler de var elbette: Az ülkede uygulanan bir garip icat olan ‘Her Şey Dahil Tatil’ yok mu olacak, aksine daha mı öne çıkacak, bekleyecek ve göreceğiz.

Unutmayın, belki de (büyük) bir bölümü yük/kargo gemisine dönüşecek olan gezi (cruise)  gemilerinden, havaalanlarında park etmiş olarak kalacak olan uçak filolarından, taşımacılığın her bölümünde değişecek kurallardan, artık istenecek olan çok yüksek standarttaki hijyeni dev ölçeklerinden ötürü sağlayamayacağından korkulan otellerin sağlık merkezi ya da kamu binalarına dönüşebileceği yakın bir gelecekten, yıldızdan çok temizliğe, içtenliğe, dijital rahatlığa önem verilecek yeni bir anlayıştan söz ediyorum.

YENİ DÖNEM TÜKETİCİ PROFİLİ · CONSUMER POWER
Buradan hareketle kriz sonrasında yeni davranışlar geliştiren bir tüketici profiline geçeceğiz: Z Kuşağı’nın da önemli bir çoğunluğu oluşturduğu, gereksiz harcamayı, hantal bürokratik sistemleri, anlamsızca gelenekselleşmiş ve sıkıcı oluşumları, taşa, betona yatırılan birikimleri hızlıca sorgulayarak eleyecek olan tüketicilerden söz ediyorum.

Turizmin her alanında kişisel gezilere, aile, küçük arkadaş grubu ya da az sayıdaki turistlerden oluşan hareketlenmeye, daha geniş konfor alanı, daha rafine, daha butik servis ve hizmet isteyen yeni tüketici profiline hazırlıklı olacağız.

KORONA SONRASI PROFESYONEL REHBERLİK · LESS IS MORE
Profesyonel rehberlikte, yıllardır anlattığım dijital dönüşüm, işimizden belki aslan payını olmasa da, (büyükçe) bir bölümünü daha da hızlanarak alacak. Artırılmış ve sanal gerçeklik bu süreci hızlandıracak. Ama tüm turizm alt sektörleri içinde insana en yakın olan, en çok dokunan segment olan profesyonel turizm rehberliği, daha dar bir alanda varlığını, yukarıda değindiğim mirası biriktirebilmiş olanlarımızla, değerini artırarak ve tümüyle kaybolmadan sürdürecek. Gerçek anlamda ‘markalaşma ve uzmanlaşma’ önem kazanacak.

EKONOMİK ÖNGÖRÜ · A BETTER · THE BEST BUY
Tüm bunların bedeli de en başta maliyet artışı. Daha özenli, daha elit, daha butik, daha az kişi ile paylaşılan, böylece daha çok yarar sağlanan servisler her zaman daha pahalı olacak ama artık tüketici, anlamsız bulmadıkça bu artışı karşılamaya hazır ve istekli olacak.

SONUÇ · EPILOGUE
Kriz an(lar)ında ilk duran, en erken çöken alan olan turizm, Maslow Piramidi’nin öncelikleri sırasını izleyerek, zamanı geldiğinde yine en çok parlayan endüstrilerden biri olacak.

ÖZGE ERSU
Profesyonel Turist Rehberi · Turizm Danışmanı · Uzman · Belgesel Yapımcısı
www.ersu.net

  • ÖZGE ERSU GEZİLERİ®TRAVEL WITH ÖZGE ERSU
  • LATERNA™ LATERADIO™ · LATERRA™ · SAZZ VE CAZZ™
  • ÖZGE ERSU IOS & ANDROID APP™
  • IFITT TURKEY CHAPTER · KURUCU ÜYE
  • FÜTÜRİSTLER DERNEĞİ · ÜYE
  • GESİFED · TURİZM DANIŞMANI

::

YORUM YOK

YORUM YAP

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.