Değerli Dostlarım,
Endülüs’ün çok sık butik geziler düzenlediğim, neredeyse karış karış gezip her köşesine gittiğim, tarih ve kültürünü son derece ayrıntılı olarak araştırıp üzerinde çalışmalar yaptığım, özel bir ilgi gösterdiğim coğrafyaların başında geldiğini biliyorsunuz.
Daha önceki araştırmalarımdan biri de anımsayacağınız üzere ‘İslam Fethi Sonrası İspanyolca’ idi. O çalışmamda Milattan Sonra sekizinci yüzyılda başlayan ve ‘Reconquista’ olarak bilinen ‘Yeniden (Hristiyan) Fethi’ dönemine dek yaklaşık yedi yüz yıllık süreç boyunca doğan, var olan, etkileyen, etkilenen, değişen yüzlerce kavram ve kelimenin etimolojik kökenlerinin izlerini sürmüş, sonuçta sizleri günümüz İspanyolcasına dek ulaştırmıştım. Bu yazıyı ‘İslam Fethi Sonrası İspanyolca’ başlığı ile kolayca bulup okuyabilirsiniz.
İslam Fethi, İber Yarımadası’nda sadece kelimelerin değil, aynı zamanda geleneklerin, tatların, hatta müziğin birbirine belirli sınırlarla karıştığı bir dönemdi. İşte sizlerle tam burada karşımıza çıkan ‘Flamenco’nun karmaşık oluşumundan söz etmek istiyorum biraz.
Flamenco üzerine gezilerimde olduğu üzere saatlerce konuşabilir, sayfalarca yazı yazabilirim. Üzüldüğüm konu ise, bölgeyi gezenlerin Flamenco’nun kökenlerini ve tarihçesini önceden çalışmaması, zaman zaman tam olarak bilememesidir. Belki asıl nedeni, gezginlere bu ayrıntıların biz turizmciler tarafından doğru ve yeterli olarak anlatılamamasıdır. Sonuç olarak artık iyice azalmaya başlayan Flamenco gösterilerindeki mimiklerin, şarkıların, enstrümanların ve verilmek istenenlerin çoğu zaman dinleyici ya da izleyici ile buluşamadığını düşünüyorum.
Tüm bunlardan yola çıkarak bu çalışmamda bu açığı uzun açıklamalar ile değil, daha görsel bir yöntemle anlatmak istedim size. Kökenlerinden müziğe, sahneden enstrümanlarına dek Flamenco için özel bir akış diyagramı hazırladım. Amacım sizi sıkmadan, kısa ve öz bir biçimde bu sihirli kültürün içine çekmek. Belki bir kaç bahar ya da güz sonra, kim bilir, o coğrafyaların içinde birlikte dokunuruz Flamenco’nun ruhuna…
‘Flamenco ve Kökenleri’ çalışmasının yüksek çözünürlüklü sürümü için tıklayınız:
http://files.ersu.net/indir/geziyazilari/flamenco-ve-kokenleri.jpg
YORUM YOK